X
تبلیغات
تغذیه برای همه - عسل درمانی در بیماری های گوارشی و عصبی

 

 

عسل ماده ای است ملیّن و کمک کننده به هضم غذا ها که مصرف اندک،ولی دایمی آن برای فعالیت طبیعی دستگاه گوارش توصیه شده است. عسل با داشتن آهن و منگنز بالا به عمل هضم کمک می کند و از ترشح اسید اضافی ممانعت می کند(زیرا خود اسیدی است). عسل با سایر خواصی که دارد،به طور غیر مستقیم باعث تنظیم ترشح شیره معده می شود و به عنوان یک مرهم موجب التیام زخم ها می شود. در واقع اثر التیامی عسل روی زخم های معده  به علت ایجاد آرامش عصبی در فرد مصرف کننده عسل است، زیرا بیشتر زخم های معده و اثنی عشر منشا عصبی دارند. اثر التیام بخشی زخم های معده، اثنی عشر و روده، با یک رژیم عسل خواری منظم و تحت نظر پزشک، توسط دانشمندان علم تغذیه و پزشکان مورد تایید است.

خواص لینت دهندگی و ضد میکروبی عسل باعث تقویت و تسهیل عمل دفع و لینت مزاج می شود و با عفونت ها مبارزه می کند. مصرف عسل در حالت ناشتا و به خصوص به صورت محلول در آب برای بهبود زخم های معده و روده توصیه شده است.

در مورد کبد باید گفت که عسل به علت نقشی که در افزایش گردش خون در قلب و عروق و در نتیجه ساختن هموگلوبین بیشتر،اکسیژن رسانی بیشتر به بافت ها و سلول ها و افزایش قابلیت سوخت و ساز مواد غذایی دارد،کبد نیز به عنوان یک بافت بسیار فعال بدن در کار خود تقویت شده و قدرت پالایش سموم در این عضو افزایش می یابد.

اثر مفید مصرف عسل روی دستگاه اعصاب از روزگاران قدیم جز اعتقادات عوام بوده است. امروزه معالجه برخی امراض عصبی؛ مثل تشویش،اضطراب ، بی خوابی و انقباضات تشنجی عضلات با مصرف عسل مورد تأیید برخی پزشکان قرار گرفته است. مصرف عسلی که به آن اسید گلوتامیک اضافه شده باشد،برای درمان برخی عوارض دستگاه مرکزی اعصاب توصیه شده است.

وجود ویتامین د (D) در عسل موجب تنظیم جذب کلسیم و فسفر می شود که یون های این عناصر با کار اعصاب رابطه دارند.همچنین عسل چربی های جدار عروق را تحلیل می برد و از تصلب شرایین ممانعت می کند و نرمی عروق را حفظ می کند که این امر موجب افزایش بازده جذب در عروق و رسیدن مواد غذایی فراوان به مغز و اعصاب می شود که حاصل آن ها تقویت حافظه است.لذا مصرف عسل در افراد جوان و مسن باعث تقویت حافظه و در سالمندان مبتلا به فراموشی،باعث کاهش آثار بیماری فراموشی می شود.

از قدیم مصرف عسل برای رفع درد معده،زخم معده و سایر عوارض دستگاه گوارش توصیه شده است.شاید تنها موردی که مصرف عسل با موم(عسل شان)بتواند نافع باشد،در خصوص افرادی است که زخم معده،زخم روده یا زخم اثنی عشر دارند.وقتی این افراد عسل را با موم مصرف کنند،لایه ای از موم روی زخم را می پوشاند و همانند پاسمان زخم عمل می کند.در هیچ مورد دیگر خوردن عسل شان توصیه نشده است.علی هذا برای رفع ناراحتی ها و زخم های معده،روده و اثنی عشر ،خوردن عسل همراه با برخی مواد دیگر به صورت تجویز های زیر توصیه می شود:

  • حلوای آرد گندم،عسل و زعفران برای تقویت کار معده.
  • گرد بالنگ با عسل برای تقویت کار معده و روده ها
  • مخلوط شیر و عسل برای تقویت عمومی بدن و کار دستگاه گوارش
  • 5 مخلوط مساوی از عسل و انجیر برای درمان زخم معده
  • دو فنجان جوشانده  ی صاف شده برگ و ریشه کاسنی با عسل قبل از صبحانه
  • شربت عسل در آب ولرم یا معمولی برای رفع درد و ناراحتی معده
  • برای درمان نفخ معده و دستگاه گوارش،خوردن یکی از این مخلوط ها:سیاه دانه با عسل/کره با عسل/گرد زنیان با عسل/گرد بالنگ با عسل مفید است
  • مصرف یک قاشق عسل قبل از صبحانه برای درمان ترش کردن معده،آبریزش دهان،آروغ زدن و کلا سردی مزاج تا رفع کامل مشکل توصیه می شود.
  • برای درمان ورم معده،ورم روده و یبوست،8 قاشق غذا خوری گرد ریحان را در یک لیتر(4 لیوان)آب دم کنید وهر لیوان آن را با یک قاشق مربا خوری عسل به تدریج در طول یک روز بنوشید.پس از مصرف 16 لیوان در طول 4 روز،در صورت نیاز تا 2 روز دیگر تکرا کنید.
  • برای دفع کرم آسکاریس، 8 گرم گرد گل بومادران را با 100 گرم عسل مخلوط کنید و در یک نوبت قبل از صبحانه مصرف کنید.
  • برای دفع کرم کدو در افراد بالغ: الف-75 گرم مغز تخم کدو را بکوبید و پس از اختلاط با 100 گرم عسل،در یک نوبت و قبل از صبحانه صرف کنید. ب- 100 گرم عسل را با یک فنجان آب پونه و مقداری نمک صرف کنید.
  • برای دفع کرم کدو در کودکان:الف-40 گرم مغز تخم کدو را بکوبید و آن را با 30 گرم عسل مخلوط کنید و به جای شام و قبل از خواب به کودک بخورانید. ب-دو حب سیر متوسط را در یک لیوان شیر بجوشانید و آن را با یک قاشق عسل شیرین کنید و قبل از خواب به کودک بخورانید.
  • عسل ملیّن است و قند های موجود در آن به مراتب بهتر از قند و شکر معمولی در بدن مصرف می شوند. افراد مبتلا به یبوست مزمن،با مصرف دو لیوان شیر و عسل یا دو لیوان آب گرم و عسل در روز،از کندی تخلیه مزاج راحت می شوند.
+ نوشته شده توسط اداره تغذیه در جمعه 21 اسفند1388 و ساعت 7:14 PM |